Blauwloog Alcalische Reiniger Oxonia P3 Zetmeelzuur Reagens Pecto-Enzyme Bentoniet Kieselsol-Gelatine Iodiumoplossing
Citroenzuur Ascorbinezuur Melkzuur Gistvoedingszout Trisoda Wijnsteenzuur Sorbitol Calcium Carbonaat
Glycerol Kalium Sorbaat Bewaarmiddel Tannine Sulfiet Gisten  

Bentoniet

Benaming Calcium Bentoniet
Vorm Lichtgrijze gekorrelde stof
Verpakking 250 g
Gevaar Geen
Eerste Hulp Bij inname langs de mond: geen
Bij contact met de ogen: geen
Bij contact met de huid: geen
Etiketten
(gevaarlijke producten)
geen
Bewaren Kamertemperatuur
Houdbaar Onbeperkt
Vernietigen Vuilnisbak of in riool
Gebruik Uitsluitend om eiwitten neer te slaan
(dus om witte wijn te klaren)
In rode wijn zit genoeg tannine om de eiwitten neer te slaan.
- Tijdstip: normaal voor de tweede overheveling.
- Uitvoering: 20 g bentoniet per 10 liter wijn,
eerst laten zwellen in 1 liter wijn, goed mengen
en dan in grote massa wijn brengen en goed mengen.
Na 8 dagen overhevelen en een kieselsol-gelatine klaring toepassen.
N.B. Bij rode wijn is er steeds een kleurverlies.
In plantgat van druiven, om water op te houden.
Kan bij peren ook gebruikt worden tijdens de vergisting.
Bij helder sap: gebruik bentoniet bij gisting.
Zie ook: Wijnen Zelf Maken van J. Lambrechts p. 133
Overgenomen uit: VAW-Magazine 23ste jaargang Nr. 6 p. 222

Terug naar IndexTerug naar Technische Fiches