Benaming | Calcium Bentoniet |
Vorm | Lichtgrijze gekorrelde stof |
Verpakking | 250 g |
Gevaar | Geen |
Eerste Hulp | Bij inname langs de mond: geen
Bij contact met de ogen: geen Bij contact met de huid: geen |
Etiketten
(gevaarlijke producten) |
geen |
Bewaren | Kamertemperatuur |
Houdbaar | Onbeperkt |
Vernietigen | Vuilnisbak of in riool |
Gebruik | Uitsluitend om eiwitten neer te slaan
(dus om witte wijn te klaren) In rode wijn zit genoeg tannine om de eiwitten neer te slaan. - Tijdstip: normaal voor de tweede overheveling. - Uitvoering: 20 g bentoniet per 10 liter wijn, eerst laten zwellen in 1 liter wijn, goed mengen en dan in grote massa wijn brengen en goed mengen. Na 8 dagen overhevelen en een kieselsol-gelatine klaring toepassen. N.B. Bij rode wijn is er steeds een kleurverlies. In plantgat van druiven, om water op te houden. Kan bij peren ook gebruikt worden tijdens de vergisting. Bij helder sap: gebruik bentoniet bij gisting. |
Zie ook: | Wijnen Zelf Maken van J. Lambrechts p. 133 |
Overgenomen uit: | VAW-Magazine 23ste jaargang Nr. 6 p. 222 |
Terug naar Index | Terug naar Technische Fiches |