Blauwloog Alcalische Reiniger Oxonia P3 Zetmeelzuur Reagens Pecto-Enzyme Bentoniet Kieselsol-Gelatine Iodiumoplossing
Citroenzuur Ascorbinezuur Melkzuur Gistvoedingszout Trisoda Wijnsteenzuur Sorbitol Calcium Carbonaat
Glycerol Kalium Sorbaat Bewaarmiddel Tannine Sulfiet Gisten  

Sulfiet

Benaming Kaliumdisulfiet, KDS, Bisulfiet, Campden, Kaliumpyrosulfiet
Vorm - Witte kristallijne stof met prikkelende geur.
- Witte tabletjes van 0,5 g (Campden).
Verpakking In plastiekzak met 250 of 1000 g.
Gevaar - Innemen van meer dan 0,5 g per liter, herhaaldelijk, kan maagprikkeling en zenuwstoornissen veroozaken.
- Inademen van vrijkomend gas, zeker na toevoeging van zuur, is prikkelend voor de ademhalingswegen en slijmvliezen.
Eerste Hulp Bij inname langs de mond:
* laat actieve kooltabletten of poeder innemen met water
* in de frisse lucht diep ademen
Bij contact met de ogen: veelvuldig spoelen met water
Bij contact met de huid: geen
Etiketten
(gevaarlijke producten)
geen
Bewaren Koel en droog bewaren, in goed gesloten potje.
Houdbaar Ongeveer 1 jaar bij goede behandeling.
Controleer het vrij sulfiet in het product.
Vernietigen Kleine hoeveelheden in vuilbak of riool, grotere KGA.
Gebruik Ontsmetten van sap, flessen, kurken, remmen wilde gisten, verkleuren van witte wijn tegengaan, rode pulpgisting beter kleuren.
Dosis:
- kurken en flessen 20 g per 10 liter + 5 g citroenzuur
- most voor de gisting 1 à 1,5 g per 10 liter
- eerste overheveling 1 g per 10 liter
- tweede overheveling 0,5 g per 10 liter
- afvullen 0,5 g per 10 liter + 0,5 Ascorbinezuur
Overgenomen uit: VAW-Magazine 24ste jaargang Nr. 4 p. 141

Terug naar IndexTerug naar Technische Fiches