Benaming | Kieselsol-Gelatine |
Vorm | Twee aan elkaar gekleefde flesjes:
- kieselsol: kleurloze vloeistof - gelatine: lichtgele vloeistof |
Samenstelling | Kieselsol (1): Siliciumdioxide in water à 15% (soms 30%)
Gelatine (2): Gelatine in water à 10% (soms 20%) |
Verpakking | Kieselsol: 100 ml
Gelatine: 100 ml |
Gevaar | Geen |
Eerste Hulp | Bij inname langs de mond: geen
Bij contact met de ogen: geen Bij contact met de huid: geen |
Etiketten
(gevaarlijke producten) |
geen |
Bewaren | Kamertemperatuur, tegen vorst beschermen |
Houdbaar | 1 à 2 jaar (gelatine is organisch, breekt af) |
Vernietigen | in riool |
Gebruik | Klaring van wijn
- Tijdstip: normaal voor de tweede overheveling - Uitvoering * Eerst kieselsol in 1 liter wijn mengen, daarna in de massa voegen en goed omroeren. * Na een uur de gelatine op dezelfde manier toevoegen en goed omroeren. * Na 8 dagen is de klaring gedaan en moet er geheveld worden. - Dosering: naargelang de troebel: 2 tot 5 ml per 10 liter wijn, steeds van elk evenveel toevoegen. |
Zie ook: | Wijnen zelf maken van J. Lambrechts p. 133 |
Overgenomen uit: | VAW-Magazine 24ste jaargang Nr. 1 p. 19 |
Terug naar Index | Terug naar Technische Fiches |