Blauwloog Alcalische Reiniger Oxonia P3 Zetmeelzuur Reagens Pecto-Enzyme Bentoniet Kieselsol-Gelatine Iodiumoplossing
Citroenzuur Ascorbinezuur Melkzuur Gistvoedingszout Trisoda Wijnsteenzuur Sorbitol Calcium Carbonaat
Glycerol Kalium Sorbaat Bewaarmiddel Tannine Sulfiet Gisten  

Kieselsol-Gelatine

Benaming Kieselsol-Gelatine
Vorm Twee aan elkaar gekleefde flesjes:
- kieselsol: kleurloze vloeistof
- gelatine: lichtgele vloeistof
Samenstelling Kieselsol (1): Siliciumdioxide in water 15% (soms 30%)
Gelatine (2): Gelatine in water 10% (soms 20%)
Verpakking Kieselsol: 100 ml
Gelatine: 100 ml
Gevaar Geen
Eerste Hulp Bij inname langs de mond: geen
Bij contact met de ogen: geen
Bij contact met de huid: geen
Etiketten
(gevaarlijke producten)
geen
Bewaren Kamertemperatuur, tegen vorst beschermen
Houdbaar 1 2 jaar (gelatine is organisch, breekt af)
Vernietigen in riool
Gebruik Klaring van wijn
- Tijdstip: normaal voor de tweede overheveling
- Uitvoering
* Eerst kieselsol in 1 liter wijn mengen,
daarna in de massa voegen en goed omroeren.
* Na een uur de gelatine op dezelfde manier
toevoegen en goed omroeren.
* Na 8 dagen is de klaring gedaan en moet er geheveld worden.
- Dosering: naargelang de troebel: 2 tot 5 ml per 10 liter wijn,
steeds van elk evenveel toevoegen.
Zie ook: Wijnen zelf maken van J. Lambrechts p. 133
Overgenomen uit: VAW-Magazine 24ste jaargang Nr. 1 p. 19

Terug naar IndexTerug naar Technische Fiches